Στην επιστημονική έρευνα της Ναόμι Σαχς (Naomi Sachs), στην οποία εξερευνά την πιθανότητα δημιουργίας ενός εργαλείου για την αξιολόγηση των θεραπευτικών κήπων, λέει:
Δυστυχώς, οι τρέχοντες σχεδιασμοί, οι προγραμματισμοί και η διατήρηση των χώρων σε εγκαταστάσεις φροντίδας και περίθαλψης υγείας που παρέχουν πρόσβαση στη φύση, δεν ανταποκρίνονται πάντα στις ανάγκες των χρηστών. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι αποκαλούμενοι «θεραπευτικοί κήποι» μπορεί να έχουν ακόμα και αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, εξωτερικοί χώροι που σχεδιάζονται ως «θεραπευτικοί» στερούνται συχνά βασικές ανάγκες, όπως η σκιά, τα άνετα καθίσματα, σημεία ιδιωτικότητας ή ακόμα και αρκετό πράσινο ώστε να θεωρηθούν κήποι. Αντικείμενα που έχουν γίνει δημοφιλή ενσωματώνονται χωρίς σκέψη για την καταλληλότητά τους στο συγκεκριμένο χώρο, χωρίς κατανόηση του νοήματός τους, ή της ικανότητας και των επιπέδων ενέργειας των πιθανών χρηστών τους
(Cooper Marcus & Sachs, 2014)
Έχουν διενεργηθεί πολύ λίγες σχολαστικές αξιολογήσεις κήπων των εγκαταστάσεων φροντίδας και περίθαλψης υγείας και μόνο εννέα αναγνωρίζονται σε δημοσιεύσεις. Η μεθοδολογία και τα ευρήματα αυτών των ερευνών εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον αξιολογητή, τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται, το μέρος, τον προϋπολογισμό και τους ενδιαφερόμενους που εμπλέκονται. Όταν καμία έρευνα δεν είναι αρκετά ισχυρή να υπάρξει μόνη της, οι ερευνητές και οι σχεδιαστές πρέπει να βασίζονται σε αυτό που ο Ούλριχ και οι συνάδελφοι αναφέρουν ως «αξιόπιστα μοτίβα ευρημάτων», όπου τα ευρήματα από πολλαπλές μελέτες συγκλίνουν στο να παρουσιάζουν τη δύναμη του επιχειρήματος. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι ιδανική για επιστημονικά-τεκμηριωμένο σχεδιασμό. Παρόλα αυτά, οι πληροφορίες από τις αξιολογήσεις κήπων σε εγκαταστάσεις υγείας ήταν πολύ χρήσιμες στο να καλυφθούν γνωστικά κενά σε σχέση με το γιατί και πώς χρησιμοποιούν οι άνθρωποι έναν συγκεκριμένο εξωτερικό χώρο, πώς οι χώροι αυτοί επηρεάζουν τη φυσική και συναισθηματική υγεία των χρηστών και πώς οι χώροι επιδρούν στην ικανοποίηση του χρήστη από τις εγκαταστάσεις και τη φροντίδα που λαμβάνουν. Οι αξιολογήσεις παρέχουν επίσης απαντήσεις σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχεδιασμού, οι οποίες με τη σειρά τους δίνουν πληροφορίες στις οδηγίες σχεδιασμού.
Επιλέξαμε να σχολιάσουμε τρεις από αυτές τις οδηγίες σχεδιασμού που έχουν συνταχθεί ως αξιολογήσεις. Συνιστούμε όμως να τις χρησιμοποιήσετε μόνο ως βοηθήματα ή ως λίστες ελέγχου. Κάθε Θεραπευτικός Κήπος έχει τις δικές του απαιτήσεις ανάλογα με τους χρήστες. Από τις ακόλουθες τρεις αξιολογήσεις, οι δύο πρώτες προορίζονται για χρήση σε υγειονομικά περιβάλλοντα και περιβάλλοντα φροντίδας και η τελευταία είναι εξειδικευμένη για γηροκομεία και για χώρους για άτομα με άνοια.
Η πρώτη αξιολόγηση ονομάζεται «Εργαλείο Αξιολόγησης Κήπων για Αξιολογητές». Αναπτύχθηκε από τη Naomi Sachs, το 2017, και αναφέρεται επίσης ως «Η εργαλειοθήκη αξιολόγησης κήπων υγειονομικής περίθαλψης: μια τυποποιημένη μέθοδος για την αξιολόγηση, την έρευνα και τον σχεδιασμό κήπων σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης».
Η Naomi Sachs χωρίζει την αξιολόγηση σε πέντε υποκεφάλαια που αναλύουν τον κήπο ως προς: την Πρόσβαση και Ορατότητα, την Αίσθηση ότι είσαι μακριά, την Εμπλοκή με τη φύση, το Περπάτημα και Δραστηριότητες, και οι Χώροι Ανάπαυσης.
Αυτή η αξιολόγηση είναι η πιο προχωρημένη από τις τρεις και είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς για τη διαμόρφωση τοπίου και την κηπουρική για να εξάγει την πλήρη ουσία.
Συγγραφέας: Naomi A. Sachs,University of Maryland, College Park | UMD, UMCP, University of Maryland College Park · Department of Plant Science and Landscape Architecture
Η αξιολόγηση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο (στη σελίδα 281):
Η δεύτερη αξιολόγηση είναι ένας κατάλογος χαρακτηριστικών και στοιχείων (φυτά, έπιπλα, σκιές κ.λπ.) που πρέπει να υπάρχουν σε έναν θεραπευτικό κήπο. Το άτομο που κάνει την αξιολόγηση πρέπει να βαθμολογήσει από το 1 έως το 5 και έτσι να κρίνει αν αυτό το στοιχείο είναι: παρόν και επιτυχές (εκπληρώνει πλήρως την πρόθεση) ή παρόν και δεν λειτουργεί καλά ή απουσιάζει. Αυτή η αξιολόγηση είναι πολύ γενική αλλά χρήσιμη ως εργαλείο και κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του κήπου.
Οι δύο συγγραφείς είναι πολύ έμπειροι και έχουν γράψει πολλά βιβλία για θεραπευτικούς κήπους. Η ονομασία της αξιολόγησης είναι: COOPER MARCUS AND BARNES THERAPEUTIC GARDEN AUDIT TOOL (CMB AUDIT).
Συγγραφείς: Clare Cooper Marcus, Professor Emerita of Architecture and Landscape Architecture & Environmental Planning, και Marni Barnes, LCSW ASLA APATH
Η αξιολόγηση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο (στη σελίδα 293):
Η τρίτη αξιολόγηση δημιουργήθηκε από τη Susanne Rodiek, η οποία ερευνά την ποιότητα των εξωτερικών χώρων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Προωθεί την αύξηση της χρήσης των εξωτερικών χώρων σε οίκους ευγηρίας. Το ερωτηματολόγιο «Seniors’ Outdoor Survey» είναι ένα πολύ εύκολο και χρήσιμο εργαλείο. Τίθενται απλές ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν απλώς παρατηρώντας και περπατώντας στον κήπο. Οι απαντήσεις βαθμολογούνται από το 1 έως το 7, και εστιάζουν στο κλίμα, στα αντικείμενα, στο επίπεδο λειτουργικότητας των κατοίκων, εξετάζοντας τι θα μπορούσε να περιμένει κανείς με ευθύνη σε αυτό το είδος περιβάλλοντος.Συγγραφέας: Susanne Rodiek, Πανεπιστήμιο Texas A&M | TAMU – Center for Health Systems & Design, Ph.D.
Η αξιολόγηση είναι διαθέσιμη στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.accesstonature.org/SOS-ENGLISH.pdf