2.1 ΓΝΩΡΙMIA ME ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ
Όπως προαναφέρθηκε, χρειάζεται να ξέρουμε που κατευθυνόμαστε και ποιες είναι οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των χρηστών του κήπου. Θα το αναλύσουμε αυτό σε δύο φάσεις. Πρώτον, τα ενδιαφέροντα και τις θεραπευτικές ανάγκες και δεύτερον, οι φυσικές δυνατότητες και ανάγκες.
Φάση 1:
Πιθανά να δημιουργηθούν δύο λίστες με την ανάλυση των ενδιαφερόντων και των εργασιακών αναγκών : μία από την άποψη του χρήστη και μία από τους επαγγελματίες.
Η λίστα επιλογών με εικόνες, όπως παρουσιάζεται παρακάτω, σκοπεύει να διευκολύνει την ανάλυση των ενδιαφερόντων, όπου ο χρήστης κυκλώνει τα ενδιαφέροντά του/της στον πίνακα.
- Ποια είναι τα ενδιαφέροντα των χρηστών;
- Ποια είναι τα αγαπημένα τους χόμπι;
- Τι δεν τους αρέσει;
Το επόμενο ερώτημα αφορά τους θεραπευτικούς στόχους (εργασιακές ανάγκες, δείτε τις εικόνες στην τράπεζα στόχων) τους οποίους έχουν εντοπίσει οι εκπαιδευτές/θεραπευτές. Κάποια παραδείγματα είναι:
- Διατήρηση προσοχής σε μια δραστηριότητα/εργασία
- Αμφίπλευρος συντονισμός
- Επίγνωση του σώματος
- Δύναμη του κορμού
- Εκτελεστικές λειτουργίες
- Δεξιότητες λεπτής κινητικότητας
- Δεξιότητες κατανόησης και έκφρασης του λόγου
- Αισθητηριακή επεξεργασία
- Αιθουσαίες λειτουργίες
- Συναισθηματική ρύθμιση
- Κινητοποίηση
- Συμμετοχή και κοινωνική επίγνωση
- Αυτοεκτίμηση

ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΤΟΧΩΝ | ||
ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ Θα βελτιώσει τις δεξιότητες κοινής προσοχής, μέσω της ικανότητάς του να εμπλέκεται και να διατηρεί την αλληλεπίδραση με τον εκπαιδευτή για 3-5 λεπτά σε μια δραστηριότητα κατάλληλη για την ηλικία του, σε 3 από 4 ευκαιρίες. | ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ Θα βελτιώσει τον αμφίπλευρο συντονισμό με την ολοκλήρωση συμμετρικών εργασιών που απαιτούν τη μετακίνηση ογκώδη αντικειμένων, τις 3 από τις 4 δοκιμές | ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ Θα επιδείξει βελτίωση στην επίγνωση του σώματος και της ασφάλειας όταν χειρίζεται εργαλεία σε συνεργασία με άλλα άτομα, με <3 λεκτικές ενδείξεις, 3 στις 4 ευκαιρίες. |
ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΡΜΟΥ Θα βελτιώσει την αντοχή και σταθερότητα της στάσης, όπως αποδεικνύεται από την ικανότητά να αναρριχηθεί στον λόφο με κατάλληλη κίνηση των αρθρώσεων, σε 3 από 4 δοκιμές. | ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Θα βελτιώσει τις δεξιότητες εκτελεστικής λειτουργίας μέσω της ικανότητας προσαρμογής στην αλλαγή και ως υποστηρικτικό μέλος της ομάδας με κατάλληλη επίλυση προβλημάτων σε 3 από τις 4 ευκαιρίες. | ΛΕΠΤΗ ΚΙΝΗΣΗ Θα βελτιώσει τις δεξιότητες λεπτής κινητικής ακρίβειας, μέσω δραστηριοτήτων μεταφύτευσης φυτών με ακρίβεια 80%, 3 στις 4 ευκαιρίες. |
ΑΠΤΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ Θα επιδείξει βελτιωμένη απτική αισθητηριακή επεξεργασία με την ικανότητα να ανεχθεί δραστηριότητες με χώμα για τουλάχιστον 5 λεπτά. | ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ Θα βελτιώσει την αυτό-ρύθμιση όταν υπάρχει ανάγκη για αυξημένη αισθητική επεξεργασία στον χώρο του κήπου, χρησιμοποιώντας 3 τεχνικές ηρεμίας με επιτυχία 4 στις 5 φορές. | ΑΙΘΟΥΣΑΙΟ θα επιδείξει βελτιωμένη αιθουσαία-ιδιοδεκτική επεξεργασία για τη διατήρηση της σταθερότητας της στάσης στα γόνατα όταν βρίσκεται σε ανώμαλες και κινούμενες επιφάνειες χωρίς σημάδια απώλειας της ισορροπίας ενώ συμμετέχετε σε μια εργασία, 3 στις 4 φορές. |
Εικόνα 2. Παραδείγματα αφισών που διευκολύνουν τη συζήτηση για ενδιαφέροντα και ανάγκες
Φάση 2:
Χρειάζεται να μάθουμε για τις δυνατότητες και τις ανάγκες των χρηστών μας. Πρέπει να έχουμε μια γενική κατανόηση για να εξασφαλίσουμε την προσβασιμότητα και την προσαρμοστικότητα του κήπου.
- Πόσοι χρήστες χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο ή βοηθήματα βάδισης;
- Πόσοι χρήστες έχουν προβλήματα όρασης;
- Πόσοι χρήστες έχουν κινητικά προβλήματα;
- Πόσοι έχουν νοητική αναπηρία;
- Πόσοι έχουν άνοια ή γνωστική έκπτωση;
Πως χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στη διαδικασία σχεδιασμού;
Φάση 1:
Τώρα θα έχετε έναν κατάλογο επιθυμιών και ιδεών. Αυτός ο κατάλογος πιθανότατα θα αποκαλύψει την ηλικιακή ομάδα των χρηστών, και αν όχι, θα ήταν χρήσιμο να την έχετε κατά νου. Μπορεί να μην εκπληρώσουμε τα πάντα στη «λίστα επιθυμιών» στο σχεδιασμό, αλλά θα προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε τα ενδιαφέροντα και τις επαγγελματικές ανάγκες στις περιοχές σχεδιασμού και σε λίστα προτεραιοτήτων. Για παράδειγμα, έχουμε μια ομάδα νέων με ήπια νοητική αναπηρία, η λίστα προτεραιότητάς τους μπορεί να είναι η εξής:
- Σωματικές δραστηριότητες (παιχνίδια με μπάλα, τρέξιμο και αναρρίχηση)
- Συλλογές (συλλογή και οργάνωση γραμματοσήμων, λουλουδιών, βότσαλων…)
- Δραστηριότητες χαλάρωσης και κατά του στρες
- Κοινωνικές δεξιότητες και επικοινωνία
Το συμπέρασμα είναι ότι χρειαζόμαστε έναν αρκετά μεγάλο χώρο, μία περιοχή, για κινητικές δραστηριότητες και ίσως για παιχνίδια. Αλλά είναι εξίσου απαραίτητο να παρέχουμε μια δεύτερη περιοχή όπου οι χρήστες και οι επαγγελματίες μπορούν να βρουν ηρεμία και γαλήνη για εξάσκηση και παρακίνηση της επικοινωνίας και να εργαστούν μόνοι τους χωρίς πίεση. Μια περιοχή για δραστηριότητες με χειροτεχνίες θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για την αξιοποίηση του κήπου (π.χ. κατασκευές και ψηφιδωτά με χρωματιστές πέτρες ή κομμάτια ξύλου κ.λπ.).
Φάση 2:
Ο σχεδιασμός για την προσβασιμότητα ακολουθεί την αρχή της προσαρμογής του χώρου για τον πιο εξαρτημένο χρήστη. Αυτό σημαίνει ότι, εάν υπάρχει έστω και ένας χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου, ο κήπος θα πρέπει να είναι προσβάσιμος σε αναπηρικό αμαξίδιο στην πλειοψηφία των χώρων του. Το ίδιο ισχύει και για άτομα με προβλήματα όρασης, άνοια κ.ο.κ. Αυτό δεν σημαίνει να μην υπάρχουν φυσικές προκλήσεις στον κήπο, οι προκλήσεις θα πρέπει να τοποθετούνται σκόπιμα και στρατηγικά προς όφελος των χρηστών. Ένα παράδειγμα θα μπορούσε να είναι ένα εναλλακτικό μονοπάτι με διαφορετικά οδοστρώματα για την εξάσκηση της ισορροπίας. Στην εικόνα βλέπετε μερικά από τα συμπεράσματα της μελέτης του σχεδιασμού που απαντούν στο ερώτημα των αναγκών του χρήστη.

Εικόνα 3. Συστάσεις σχεδιασμού βάσει τις ανάγκες των χρηστών. Σχέδιο από Jardines Terapeuticos.
2.2 ΓΝΩΡΙΜIΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙKO ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙKO ΠΛAIΣΙΟ
Θέλουμε οι χρήστες να αισθάνονται άνετα και οικεία στο νέο τους κήπο. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε φυτά, πέτρες και υλικά κοινά στην τοπική περιοχή όπου βρίσκεται ο κήπος. Για παράδειγμα, στην Πορτογαλία λατρεύουν να χρησιμοποιούν έντονα χρώματα σε συνδυασμό με τα φυτά, ενώ στην Αγγλία όλα μοιάζουν πολύ σαν «το σπίτι στο χωριό», με μικρές γλάστρες και καμάρες πάνω από τα μονοπάτια. Προτείνουμε λοιπόν μια σύντομη έρευνα των παραδόσεων του πολιτισμού σας.
Τι είναι τυπικό στην περιοχή σας; Κάντε μια βόλτα στην πόλη σας και κοιτάξτε τα σπίτια και τα πάρκα. Τι βλέπετε με τα νέα σας μάτια ως σχεδιαστές κήπων; Βγάλτε φωτογραφίες.
Πως χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στη διαδικασία σχεδιασμού;
Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν στις φωτογραφίες θα σας καθοδηγήσουν κατά την επιλογή των υλικών για τα στοιχεία του κήπου.
Παράδειγμα:
Έχουμε αποφασίσει να κατασκευάσουμε μια περιοχή φυτοθεραπείας. Χρειαζόμαστε υπερυψωμένα παρτέρια. Στη βόρεια Ευρώπη θα χρησιμοποιούσαμε πιθανότατα ξύλο για την κατασκευή. Στη νότια Ευρώπη θα μπορούσε να γίνει με πέτρα ή χρωματιστά τούβλα.
2.3 ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΈΔΟΥ
Η ανάλυση του τόπου αποτελεί συνέχεια του 2.2, του πολιτιστικού πλαισίου, αλλά τώρα συλλέγουμε λεπτομερείς πληροφορίες για τον τόπο όπου πρόκειται να δημιουργηθεί ο θεραπευτικός κήπος.
Για να ξεκινήσουμε αυτή την άσκηση, είναι πολύ χρήσιμο να έχουμε ένα σχέδιο ή χάρτη του οικοπέδου σε κλίμακα. Διαφορετικά, μπορούμε να σχεδιάσουμε τη γεωμετρική κάτοψη σε ένα χαρτί. Το σχέδιο σε χαρτί δεν είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ, διότι μπορούμε να το κάνουμε απευθείας στο οικόπεδο και στη συνέχεια να τραβήξουμε φωτογραφίες.
Τώρα θα εξερευνήσουμε το οικόπεδό μας σε 5 βήματα. Κάθε βήμα θα οδηγήσει σε μια συγκεκριμένη σκέψη/δράση στη διαδικασία σχεδιασμού του κήπου μας:
- Προσανατολισμός του ήλιου και της σκιάς
- Αέρας και χαμηλές θερμοκρασίες
- Ανάγλυφο του εδάφους
- Χαρακτηριστικά του χώματος
- Είσοδοι και έξοδοι
1. Προσανατολισμός του ήλιου και της σκιάς:
Ο προσανατολισμός (κατευθύνσεις και σημεία του ορίζοντα) είναι σημαντικός για να μπορούμε να καταλάβουμε πού και πότε έχει ήλιο και σκιά στα διάφορα μέρη του οικοπέδου. Μαθαίνουμε να γνωρίζουμε τις κατευθύνσεις νότος, βορράς, ανατολή και δύση. Ο καλύτερος και ακριβέστερος τρόπος προσανατολισμού είναι η χρήση της πυξίδας. Αν δεν διαθέτουμε πυξίδα, μπορούμε να προσανατολιστούμε με έναν από τους παρακάτω τρόπους
1ος Τρόπος: Με τη μέθοδο της σκιάς του ξύλου

Εικόνα 4α. Προσανατολισμός χωρίς πυξίδα – The Hiking Experience
Χρειαζόμαστε: τον ήλιο και δύο κοντάρια.
Στερεώνουμε κατακόρυφα στο έδαφος το ένα κοντάρι με ανάλογο ύψος ώστε να αφήνει μια ευδιάκριτη σκιά στο έδαφος και σημαδεύουμε έως την άκρη της σκιάς.
Περίμενε ώσπου να μετακινηθεί η σκιά περίπου 40 εκ. και σημαδεύουμε τη νέα θέση. Ενώνουμε τα δύο σημεία με μια ευθεία.
Η ευθεία αυτή δείχνει τον άξονα Ανατολής-Δύσης. Το πρώτο σημείο που σημαδέψαμε είναι το Δυτικό ενώ το δεύτερο το Ανατολικό.
2ος Τρόπος: Με το ρολόι

Εικόνα 4β. Προσανατολισμός χωρίς πυξίδα – The Hiking Experience
Χρειαζόμαστε: τον ήλιο και ένα ρολόι
Με τη μέθοδο αυτή δεν έχουμε μεγάλη ακρίβεια αλλά είναι ένας γρήγορος τρόπος να προσανατολιστούμε. Τοποθετούμε τον ωροδείκτη του ρολογιού στην κατεύθυνση του ήλιου.
Ο Νότος βρίσκεται μεταξύ του ωροδείκτη και της ένδειξης 12 του ρολογιού. Δηλαδή, η διχοτόμος της γωνίας που σχηματίζεται από τον ωροδείκτη και την ένδειξη 12.
Επισκεφθείτε το οικόπεδο το πρωί και το απόγευμα και δείτε ποια σημεία είναι ηλιόλουστα και ποια σκιερά. Μπορείτε να σχεδιάσετε αυτές τις πληροφορίες σε ένα σχέδιο/χάρτη ή να βάψετε το έδαφος με διάφορα χρώματα σπρέι ή κιμωλία και στη συνέχεια να τραβήξετε φωτογραφίες για να τα θυμάστε.
Πως χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στη διαδικασία σχεδιασμού;

Εικόνα 5. Προσανατολισμός του κήπου και σκέψεις σχεδιασμού. Διάγραμμα από το Jardines Terapeuticos.
2. Αέρας και χαμηλές θερμοκρασίες:
Για να συνεχίσουμε να αξιοποιούμε τον κήπο όλο το χρόνο, μπορεί να χρειαστούμε προστασία από τον άνεμο και τις χαμηλές θερμοκρασίες στον κήπο.
Πραγματοποιήστε την ακόλουθη άσκηση:
- Καταγράψτε πληροφορίες από μία βάση δεδομένων για τον καιρό στη γεωγραφική σας ζώνη. Ποιες είναι οι συνηθισμένες τάσεις του ανέμου; Ποια είναι η μέση ημερήσια θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του έτους;
- Τοποθετήστε ένα ανεμοδούρι σε ένα κοντάρι στο οικόπεδο και ελέγξτε πρωί και βράδυ την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου.
Πως χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στη διαδικασία σχεδιασμού;
Υπάρχει ένας κυρίαρχος άνεμος που θα μπορούσε να γίνει δυσάρεστος;
ΝΑΙ– Οι κυριότεροι κοινωνικοί χώροι στον κήπο θα πρέπει να προστατεύονται από τον άνεμο με θάμνους ή φράχτες. Ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο ενός θερμοκηπίου για να μπορείτε να μπαίνετε μέσα.
ΟΧΙ– Δεν υπάρχει ιδιαίτερη σημασία για τον σχεδιασμό.
Η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από 10 º C κατά τη διάρκεια της ημέρας για μεγάλο χρονικό διάστημα;
ΝΑΙ– Είναι ιδιαίτερα σκόπιμο να σχεδιάσετε ένα θερμοκήπιο για να κάνετε δραστηριότητες κατά τη διάρκεια δύσκολων καιρικών συνθηκών. Εάν αυτές οι καιρικές συνθήκες, συνεχίζονται για αρκετούς μήνες είναι καλό να επιλέξετε ένα θερμοκήπιο που έχει επιπλέον μόνωση ώστε να μπορεί να θερμανθεί.
ΟΧΙ- αλλά ίσως έχετε κρύα πρωινά και απογεύματα; Αν είναι έτσι και οι χρήστες είναι ευάλωτοι, ο σχεδιασμός θα πρέπει να έχει κατά νου μια πέργκολα ή ένα θερμοκήπιο όπου μπορείτε να ανοίγετε και να κλείνετε τους τοίχους.
3. Ανάγλυφο του εδάφους
Είναι καλό να γνωρίζουμε αν το οικόπεδό μας έχει διαφορετικά ύψη. Η μέτρηση των διαφορών στα επίπεδα ύψους μπορεί να είναι απλή και συνιστάται. Ορισμένες διαφορές στα επίπεδα είναι τόσο εμφανείς και τις βλέπετε άμεσα και άλλες όχι. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικές αν λάβουμε υπόψη μας για παράδειγμα την αποστράγγιση του οικοπέδου.
Πώς μετράω τις διαφορές ύψους[1]
Χρειάζεστε ένα μέτρο ή ένα ξύλο με σημειωμένες αποστάσεις, ένα αλφάδι και ένα γερό σπάγκο. Φυσικά, αν έχετε ένα μετρητή λέιζερ είναι πολύ πιο εύκολο και γρήγορο

Εικόνα 5. Μέτρηση διαφορών ύψους στο έδαφος https://www.fao.org/fishery/static/FAO_Training/FAO_Training/General/x6707e/x6707e05.htm
Σημειώστε τα αποτελέσματά για τα διάφορα σημεία στο χάρτη σας με διαφορετικά χρώματα ή με ξυλάκια διαφορετικού χρώματος απευθείας στο οικόπεδο. Πράσινα ξυλάκια για έδαφος που είναι ισόπεδο και στο ίδιο επίπεδο με την είσοδο του κήπου. Μπλε ξυλάκια για σημεία όπου το επίπεδο του εδάφους διαφέρει περισσότερο από 10 εκατοστά και κόκκινα ξυλάκια για τα επίπεδα του εδάφους που διαφέρουν περισσότερο από 20 εκ.
Συνιστάται επίσης η παρατήρηση του εδάφους. Είναι πιο πράσινο σε κάποια σημεία; Το γρασίδι είναι ψηλότερο ή υπάρχει περισσότερη βλάστηση; Αυτό συνήθως σημαίνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη συσσώρευση νερού και είναι σε χαμηλότερο επίπεδο από τη γύρω περιοχή. Ίσως να θέλετε να το σημειώσετε στο σχέδιο ή απευθείας στο έδαφος.
Πως χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στη διαδικασία σχεδιασμού;
Κοιτάξτε τις αποστάσεις μεταξύ τις:
● Πράσινες και μπλε ενδείξεις:
Λιγότερο από 2 μ = εξετάστε την ανάγκη ράμπας ή σκαλοπατιού ή τη μετακίνηση εδάφους.
Πάνω από 2 μ = Δεν απαιτείται καμία ενέργεια.
● Πράσινες και κόκκινες ενδείξεις:
Λιγότερο από 2 μ. = σκαλιά ή ράμπες απαραίτητες για την προσβασιμότητα των αναπηρικών αμαξιδίων ή μετακινήσεις του εδάφους.
Πάνω από 4 μ. = Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αντιμετώπιση.
4. Χαρακτηριστικά εδάφους:
Τα χαρακτηριστικά των χωμάτων ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Tο μέγεθος των σωματιδίων που συνθέτουν το χώμα καθορίζει τα χαρακτηριστικά του για την κηπουρική:
Άργιλος: μικρότερα από 0,002 χιλιοστά
Πηλός: 0,002-0,05 χιλιοστά
Άμμος: 0,05-2 χιλιοστά
Πέτρες: μέγεθος μεγαλύτερο από 2 χιλιοστά
Τα ασβεστολιθικά εδάφη περιέχουν επίσης ανθρακικό ασβέστιο ή ασβέστη.
Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε τι είδους χώμα έχετε είναι να το αγγίξετε και να το κυλήσετε στα χέρια σας.
Το αμμώδες χώμα έχει ένα κοκκώδες στοιχείο – μπορείτε να αισθανθείτε τους κόκκους άμμου μέσα σε αυτό και πέφτει από τα δάχτυλά. Όταν διαβραχεί, δεν μπορεί να πλασθεί σε σχήμα λουκάνικου. Αν δεν είναι χονδρόκοκκη άμμος, αλλά αμμώδης πηλός, μπορεί να ενωθεί καλύτερα.
Το αργιλώδες χώμα είναι παχύρρευστο και κολλώδες και όταν βρέχεται πλάθεται εύκολα σε ένα μακρύ λεπτό λουκάνικο και μπορεί να λειανθεί με τρίψιμο με το δάχτυλο ώστε να αποκτήσει γυαλιστερό φινίρισμα. Αν δεν είναι αρκετά πηλώδες, δεν θα γυαλίζει τόσο πολύ ή δεν θα είναι τόσο εύκολο να πάρει σχήμα λουκάνικου.
Τα αμιγώς πηλώδη εδάφη είναι σπάνια, ιδίως σε κήπους. Έχουν ελαφρώς σαπωνώδη, ολισθηρή υφή και δεν είναι εύκολα στην κατεργασία.
Εάν το έδαφος αφρίζει όταν έρθει σε επαφή με ξύδι, τότε περιέχει ελεύθερο ανθρακικό ασβέστιο (κιμωλία) ή ασβεστόλιθο και είναι πλούσιο σε ασβέστη.
Μια άλλη σημαντική πτυχή του τύπου του εδάφους είναι το pH (οξύτητα ή αλκαλικότητα). Αυτό θα επηρεάσει επίσης το είδος των φυτών που μπορείτε να καλλιεργήσετε και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε το έδαφός σας.
Λίγα σύντομα στοιχεία Τα αργιλώδη χώματα είναι βαριά, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, υγρά και κρύα το χειμώνα και ξηρά το καλοκαίρι Τα αμμώδη χώματα είναι ελαφρά, ξηρά, ζεστά, χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και συχνά όξινα Τα πηλώδη χώματα είναι γόνιμα, ελαφρά αλλά συγκρατούν την υγρασία και συμπιέζονται εύκολα. Τα αργιλικά χώματα είναι μίγματα αργίλου, άμμου και λάσπης που δεν παρουσιάζουν τις ακραίες ιδιότητες του κάθε τύπου. Τα τυρφώδη χώματα έχουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία και υγρασία. Τα ασβεστολιθικά χώματα είναι πολύ αλκαλικά και μπορεί να είναι ελαφρά ή βαριά |
Πηγή: https://www.rhs.org.uk/soil-composts-mulches/soil-types
Αποστράγγιση
Τέλος, θα πρέπει να ελέγξουμε την ικανότητα αποστράγγισης του εδάφους. Αυτό είναι σημαντικό για να αποφευχθεί ο σχηματισμός λιμνών νερού οι οποίες καθιστούν το χώρο μη προσβάσιμο για αναπηρικά αμαξίδια και μπορεί επίσης να προκαλέσουν σήψη στις ρίζες των φυτών εάν είναι εμποτισμένες με νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πώς μπορώ λοιπόν να ελέγξω την ικανότητα αποστράγγισης του εδάφους;
Αποστράγγιση
Βήμα 1: Σκάψτε μια τρύπα διαμέτρου περίπου 30 εκ. και βάθους 30 εκ. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τις πλευρές της τρύπας κάθετες.
Βήμα 2. Γεμίστε την τρύπα με νερό και αφήστε την να στραγγίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα χρειαστούν περίπου 20 λίτρα νερού για να γεμίσει. Αυτό θα διαποτίσει το περιβάλλον χώμα, έτσι ώστε η δοκιμή στην πραγματικότητα να δείξει την πραγματική αποστράγγιση του νερού από το χώμα του κήπου σας.
Βήμα 3. Το επόμενο πρωί, γεμίστε την τρύπα με νερό. Στη συνέχεια, τοποθετήστε μια σανίδα ή ένα ξύλο πάνω από την τρύπα ώστε να είναι επίπεδη. Μετρήστε και καταγράψτε είτε το αρχικό βάθος του νερού, είτε την απόσταση από το ξύλο μέχρι το νερό. Επίσης, σημειώστε την ώρα έναρξης.
Βήμα 4. Κάθε ώρα, μετρήστε την απόσταση που έχει στραγγίσει. Μπορείτε να το κάνετε αυτό ελέγχοντας την απόσταση από τον κάτω μέρος της επίπεδης σανίδας μέχρι το νερό, ή μέχρι τον πυθμένα της τρύπας. Απλά να είστε συνεπείς και να καταγράφετε τις μετρήσεις σας. Σημειώστε την ώρα, και είτε την ποσότητα του νερού (ύψος) στην τρύπα.
Βήμα 5. Υπολογίστε την αποστράγγισή σας. Συγκεντρώστε τις μετρήσεις σας σε ένα φύλλο που δείχνει την ποσότητα του νερού που πέφτει με την πάροδο του χρόνου.


Εικόνα 6: Ικανότητα αποστράγγισης. Πηγή: https://growitbuildit.com/garden-soil-drainage-test-percolation
Πως χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στη διαδικασία σχεδιασμού;
Ερμηνεία των αποτελεσμάτων χαρακτηρισμού του χώματος
Υψηλό ποσοστό άμμου- Προσθέστε άφθονο οργανικό χώμα εκεί που πρόκειται να φυτέψετε. (10 cm/m2)
Υψηλό ποσοστό αργίλου- Προσθέστε οργανικό χώμα όπου πρόκειται να φυτέψετε. (5 cm/m2)
pH ή έδαφος πλούσιο σε κιμωλία_ επιλέξτε φυτά που ανέχονται υψηλό επίπεδο κιμωλίας
Ερμηνεία των αποτελεσμάτων της δοκιμαστικής αποστράγγισης
Το έδαφος που στραγγίζει 2,5-7,5 εκ/ώρα είναι καλό για έναν λαχανόκηπο. Αυτό θεωρείται ένας καλός συνδυασμός αποστράγγισης και συγκράτησης νερού. Τα εδάφη που στραγγίζουν σε αυτό το εύρος θα πρέπει να συγκρατούν αρκετή υγρασία για τα φυτά κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών ημερών χωρίς τον κίνδυνο να σαπίσουν οι ρίζες.
Ταχύτητα Αποστράγγισης | Αποτέλεσμα |
< 2,5 εκ/ώρα | Η αποστράγγιση είναι πολύ αργή, πρέπει να γίνει εγκατάσταση αποστράγγισης |
2,5 -7,5 εκ/ώρα | Καλή αποστράγγιση |
> 10 εκ/ώρα | Η αποστράγγιση είναι πολύ γρήγορη. Προσθέστε οργανικό χώμα σε όλες τις φυτείες. |
5. Είσοδος και έξοδος από τον κήπο
Η προσβασιμότητα εντός του κήπου είναι πολύ σημαντική. Αλλά εξίσου σημαντική είναι και η πρόσβαση στον κήπο. Φυσικά, η πληροφορία αυτή είναι δυνατόν να συγκεντρωθεί μόνο εάν ο κήπος βρίσκεται κοντά στο κτίριο ή σε μια αυλή. Εάν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να διερευνήσουμε τον τρόπο εισόδου και εξόδου από τον κήπο. Σημειώστε στον χάρτη ή απευθείας στο οικόπεδο, που θα βρείτε εξόδους και εισόδους και σημειώστε τα ακόλουθα τρία στοιχεία:
● Η είσοδος είναι προσβάσιμη σε αναπηρικά αμαξίδια;
● Υπάρχει μια πόρτα που γίνεται εύκολα κατανοητή και ανοίγει εύκολα;
● Υπάρχει ταμπέλα που να υποδεικνύει την είσοδο;
Πως χρησιμοποιούμε αυτές τις πληροφορίες στη διαδικασία σχεδιασμού;

Εικόνα 7. Εξετάστε τις εισόδους και τις εξόδους του κήπου κατά τη διαδικασία σχεδιασμού. Διάγραμμα από την Jardines Terapeuticos.