Ο σχεδιασμός των επίπλων είναι επίσης σημαντικός. Πολλοί μεγαλύτεροι ενήλικες διευκολύνονται όταν οι καρέκλες έχουν δύο μπράτσα, καθώς τους δίνουν σταθερότητα όταν σηκώνονται. Λόγω αυτού, κάποιοι σχεδιαστές θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν παγκάκια (κάτι το οποίο τυπικά αποκλείει την αμφίπλευρη βοήθεια), ενώ άλλοι ισχυρίζονται ότι δεν χρειάζονται όλοι οι ηλικιωμένοι αμφίπλευρη βοήθεια, και για αυτόν τον λόγο τα παγκάκια είναι αποδεκτά. Αυτό μπορεί να εξαρτάται από τις λειτουργικές ικανότητες και τις προτιμήσεις των χρηστών σας. Το να μπορούν να καθίσουν αρκετά κοντά για να συζητήσουν πιο εύκολα είναι επίσης σημαντικό, άρα οι καρέκλες τοποθετημένες σε σωστές γωνίες ή πρόσωπο με πρόσωπο μπορούν να προάγουν τη συζήτηση.
Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη το μέγεθος της ομάδας: κάποιες φορές οι άνθρωποι θέλουν να συγκεντρώνονται σε μεγαλύτερες ομάδες, για ένα γεύμα ή ένα σνακ έξω και άλλες φορές θέλουν να είναι πιο απομονωμένοι για μια πιο ιδιωτική συζήτηση. Είναι σημαντικά τα σταθερά, αλλά όχι βαριά έπιπλα, ώστε να μπορούν να μετακινηθούν στον κήπο. Δεν χρειάζεται κάθε κάθισμα να είναι καρέκλα ή παγκάκι. Μπορεί να υπάρχουν περβάζια στα οποία να ακουμπούν ή να κάθονται, ή η άκρη μιας σταθερής ζαρντινιέρας, ή ένα κάγκελο ή όποια άλλη σταθερή επιφάνεια, ώστε να υπάρχει ένα σημείο για να κάνουν ένα διάλειμμα. Σκεφτείτε περβάζια σε διαφορετικά ύψη, ώστε να μπορούν εύκολα να καθίσουν και τα παιδιά. (Πηγή: Recommendation furniture’s, Pioneer Network).
Χαρακτηριστικά που έχει ένα καλό παγκάκι:
- – Παγκάκια με μπράτσα και υποστήριξη της πλάτης
- – Παγκάκια με εργονομικό σχεδιασμό[1]
- -Παγκάκια φτιαγμένα από υλικά που δεν θερμαίνονται στον ήλιο, ούτε παγώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες. Το ξύλο είναι ένα καλό υλικό γιατί είναι πιο ζεστό από την πέτρα ή το μέταλλο και στεγνώνει πιο εύκολα μετά από βροχή ή πάχνη.
Τα ίδια χαρακτηριστικά ισχύουν και για τις καρέκλες, προσθέτοντας απλώς το κριτήριο του να μην έχουν πολύ βάρος. Στις ακόλουθες φωτογραφίες υπάρχουν παραδείγματα από προτεινόμενες καρέκλες και παγκάκια.
Εικόνα 41. Προτεινόμενες καρέκλες και παγκάκια για τον θεραπευτικό κήπο, άνετα και γερά με μπράτσα και πλάτη (Φωτογραφίες Jardines Terapéuticos Palmlöf, οι καρέκλες και τα παγκάκια είναι εμπορικές φωτογραφίες)
Κάποια έπιπλα του θεραπευτικού κήπου μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθούν σε συνηθισμένα μαγαζιά επίπλων. Αυτά είναι:
- Τραπέζια εξωτερικού χώρου για εργασία με γλάστρες και για χειροτεχνίες που να είναι σταθερά και κατάλληλα για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων
- Υπερυψωμένα παρτέρια
- Κάθετες ζαρντινιέρες
- Κατασκευές για κόμποστ
Στον κήπο χρειάζεται τουλάχιστον ένα γερό τραπέζι κατάλληλο για εξωτερικό χώρο, το οποίο να μπορεί να αντέξει δραστηριότητες με χειροτεχνίες, όπως εργασία με τα φυτά και το χώμα, εργασίες με καρφώματα και κοπή. Τα περισσότερα τραπέζια της αγοράς είναι για φαγητό και καφέ στον κήπο και είναι εύθραυστα, από υλικά όπως γυαλί και λεπτό ξύλο. Για αυτό το τραπέζι συστήνεται να ισχύσουν οι μετρήσεις για χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων (70 εκατοστά μεταξύ του εδάφους και της βάσης), διαφορετικά μία καλή ιδέα είναι να έχει ρυθμιζόμενα πόδια. Το τραπέζι θα μπορούσε επίσης να εξοπλιστεί με ρυθμιζόμενες βίδες επιπεδοποίησης. Εικόνα 42.
Εικόνα 42. Ένα γερό τραπέζι για θεραπευτικές δραστηριότητες με εργαλεία. Ρυθμιζόμενη βίδα επιπεδοποίησης (Φωτογραφία Jardines Terapéuticos Palmlöf)
Εικόνα 43. Τραπέζι φύτευσης. Στα δεξιά, χειροποίητο τραπέζι φύτευσης με χώρο αποθήκευσης. Σχεδιασμός από Λαρς Λάλερστεντ, Στοκχόλμη.
Ανυψωμένα παρτέρια και κάθετες ζαρντινιέρες
Υπάρχουν ανυψωμένα παρτέρια με μόνο σκοπό τα φυτά να είναι πιο ψηλά, ώστε να μπορούν οι χρήστες να τα αγγίξουν και να τα μυρίσουν πιο εύκολα. Σε αυτήν την περίπτωση, το σχέδιο το αποφασίζει ο κατασκευαστής του θεραπευτικού κήπου. Το ακριβές ύψος και υλικό δεν είναι σημαντικό για τη λειτουργία τους. Πρέπει, ωστόσο, να ληφθεί υπόψη ότι πολλά φυτά αναπτύσσονται σε αρκετό ύψος, οπότε ίσως θα ήταν καλή ιδέα τα ανυψωμένα παρτέρια να μην είναι ψηλότερα από 50 εκατοστά.
Για ανυψωμένα παρτέρια με στόχο να χρησιμοποιηθούν για τη φυτοκομία, κατά την οποία οι χρήστες θα έχουν ενεργό ρόλο, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι παρακάτω συμβουλές:
- Πρέπει να είναι εφικτό να δουλεύει κάποιος στα ανυψωμένα παρτέρια από σημεία με σκληρή επιφάνεια. Η επίπεδη επιφάνεια είναι σημαντική για την ασφάλεια και τα ανυψωμένα παρτέρια με πεζοδρόμιο γύρω τους είναι πιο εύκολα στη διαχείριση, ενώ επίσης δεν εισβάλλουν τόσο εύκολα τα αγριόχορτα.
- Μία καλλιέργεια, στην οποία υπάρχει πρόσβαση μόνο από τη μία πλευρά, δεν θα πρέπει να έχει πλάτος μεγαλύτερο από 60 εκατοστά, ούτως ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση.
- Αν κάθεστε σε αμαξίδιο και δουλεύετε από το πλάι, τα 60 εκατοστά είναι συνήθως επαρκές ύψος για καλλιέργεια, ενώ 80-90 εκατοστά απαιτούνται αν θέλετε να στέκεστε άνετα.
- Ένα τραπέζι καλλιέργειας με χώρο για τα γόνατα κάτω από το τραπέζι, μπορεί να είναι πιο αναπαυτικό όταν κάποιος δουλεύει καθιστός. Το ύψος μπορεί να ποικίλει, ανάλογα τον τύπο του αμαξιδίου. Ωστόσο, το αυξανόμενο βάθος του τραπεζιού δεν πρέπει να είναι λιγότερο από 15-20 εκατοστά, εκτός αν τα φυτά είναι από βραχόκηπο, ανθεκτικά στην ξηρασία, οπότε θα είναι μία χαρά με λίγα εκατοστά χώμα.
- Για ανθρώπους με διαταραχές όρασης είναι καλό να υπάρχουν επιφάνειες και υλικά που δημιουργούν αντίθεση στις γωνίες και στις άκρες.
- Θα ήταν καλό να τεθεί υπό σκέψη η αυτόματη άρδευση, καθώς τα λαχανικά και τα λουλούδια που αναπτύσσονται σε υπερυψωμένα παρτέρια χρειάζονται περισσότερο νερό από ότι αν είχαν φυτευτεί στο έδαφος (νότια Ευρώπη).
Σήμερα, υπάρχουν πολλές επιλογές στην αγορά προκατασκευασμένων υπερυψωμένων παρτεριών. Θα ήταν καλό, αν είναι εφικτό, να τα δει κανείς από κοντά και να επιβεβαιώσει τις μετρήσεις, τη σταθερότητα και το υλικό. Τα μεταλλικά τραπέζια φυτοκομίας μπορούν να γίνουν πολύ ζεστά το καλοκαίρι, κάτι που θα ξεράνει το χώμα και μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για έγκαυμα. Κάποιος μπορεί επίσης να επιλέξει να κατασκευάσει ένα υπερυψωμένο παρτέρι, από ξύλο, ξύλινη σανίδα ή τούβλο. Η εικόνα 44 παρουσιάζει πιθανές ιδέες, καθώς και τις μετρήσεις για να ληφθούν υπόψη στην κατασκευή ενός χειροποίητου υπερυψωμένου παρτεριού. Στην ακόλουθη ιστοσελίδα, μπορείτε να αναζητήσετε «Πώς να φτιάξω υπερυψωμένα παρτέρια»:
https://www.thrive.org.uk/files/Εικόναs/Shop/How-to-build-raised-beds.pdf
ΥΠΕΡΥΨΩΜΕΝΑ ΠΑΡΤΕΡΙΑ: Ύψος Πλάτος (μία πλευρά) ΟΡΘΙΑ ΘΕΣΗ: 90-100 εκ. 50 εκ. ΚΑΘΙΣΤΗ ΘΕΣΗ: 69-75 εκ. 50 εκ. |
Εικόνα 44. Ανυψωμένα παρτέρια με διαφορετική εμφάνιση. Όλες οι φωτογραφίες από Jardines Terapéuticos, εκτός από το προσαρμοσμένο στο αμαξίδιο παρτέρι, εμπορική φωτογραφία
Ένας άλλος τρόπος φροντίδας των φυτών, χωρίς να χρειάζεται να τεντώνεται κάποιος, είναι να χρησιμοποιηθούν κρεμαστές ή κάθετες κατασκευές. Αυτό δεν παραπέμπει στους δημοφιλείς, στις μέρες μας, «πράσινους τοίχους» με ολοκληρωμένο σύστημα άρδευσης, αλλά σε κατασκευές για γλάστρες και ζαρντινιέρες που διευκολύνουν άτομα με αναπηρίες να φροντίσουν τα φυτά. Αυτό μπορεί να γίνει με ξύλινες σανίδες, χρησιμοποιώντας κοινές ή κρεμαστές γλάστρες. Εικόνα 45: https://www.thegardenglove.com/15-diy-vertical-vegetable-garden-ideas-projects/
Εικόνα 45. Καλλιέργεια βοτάνων, λουλουδιών ή φράουλών σε κρεμαστές γλάστρες κάθετα, εύκολες σε πρόσβαση για όλους. Φωτογραφίες Jardines Terapéuticos.
[1] Η γωνία κλίσης ανάμεσα στην πλάτη και το κάθισμα θα πρέπει να είναι ανάμεσα στις 1050 και 1100 μοίρες, ώστε να προσφέρει σωστή ξεκούραση, χωρίς να υπάρχει πρόβλημα ισορροπίας όταν πάει κάποιος να σηκωθεί.
-Το βέλτιστο βάθος του καθίσματος πρέπει να είναι από 40 έως 42 εκ.
-Το ύψος πρέπει να είναι ανάμεσα σε 38-40 εκ.